Monday 3 May 2010

CHAT ROULETTE – ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΡOΥΛΕΤΑ


O νέος web εθισμός λέγεται Chat Roulette, υπόσχεται άφθονο μπανιστήρι στο cyber sex και σχεδιάστηκε από έναν 17χρονo Ρώσο. Δύο συντάκτες του «T», ένα αγόρι και ένα κορίτσι,παίρνουν μέρος στο πείραμα και καταγράφουν τα ενδιαφέροντα συμπεράσματά τους…
Το Chat Roulette ξεκίνησε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 2009 και, σύμφωνα με δηλώσεις του δημιουργού του Αντρέι Τερνόφσκι στους «New York Times», στα μέσα Μαρτίου άγγιξε τον εντυπωσιακό αριθμό των 30 εκατομμυρίων χρηστών. H καλπάζουσα δημοτικότητα της εφαρμογής έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών από τη Silicon Valley, αλλά δεδομένου ότι ο ιδιοκτήτης της είναι ακόμη ανήλικος, από τη μια, και πολλά νομικά θέματα πρέπει να διασαφηνιστούν, από την άλλη, το μέλλον της μπορεί να είναι υποσχόμενο αλλά και απροσδιόριστο.
Στα ατού του Chat Roulette συγκαταλέγεται η πανεύκολη πλατφόρμα του. Χωρίς να χρειαστεί να πραγματοποιήσεις κάποια εγγραφή ή να δώσεις προσωπικά στοιχεία, μπαίνεις στο κεντρικό site (chatroulette. com) όπου εμφανίζονται τα δύο παράθυρα που αντιστοιχούν στη δική σου κάμερα και στην κάμερα του εκάστοτε συνομιλητή σου. Κάθε φορά που θέλεις τα τερματίσεις μια συνομιλία για να πας στην επόμενη μπορείς να πατήσεις το κουμπί «Next» στην πάνω αριστερή γωνία ή, αν θες να αναφέρεις μια παραβατική συμπεριφορά εκ μέρους ενός συνομιλητή (θεωρητικά πρέπει να είσαι άνω των 16 ετών και να φροντίζεις να είσαι ντυμένος), μπορείς να πατήσεις το κουμπί «Report».      Διαβάστε τη συνέχεια..
Όποιος δεχτεί τρία «Report» μέσα σε πέντε λεπτά, αποκλείεται από το Chat Roulette για σαράντα λεπτά. Μετά μπορεί να επιστρέψει. Ακολουθώντας τη λογική της ρουλέτας, το Chat Roulette επιλέγει κάθε φορά τελείως τυχαία τον συνομιλητή σου. O Αντρέι, μάλιστα, εμπνεύστηκε το όνομα παρακολουθώντας τον «Ελαφοκυνηγό» και τα παιχνίδια ρωσικής ρουλέτας στα οποία συμμετέχει ο πρωταγωνιστής Ντε Νίρο. Μετά το CNN, τo «Spiegel» και την «Guardian»η Σοφία Ιγνατίδου και ο Νικόλας Ζώης αφέθηκαν στο χαοτικό κόσμο του Chat Roulette…
Η εκδοχή της Σοφίας: «This is a man’s world»
Oμολογώ ότι αυτό που με προσγείωσε στον κόσμο του Chat Roulette είναι η περιέργεια. Η πρώτη επαφή ήταν λίγο τρομακτική. Βλέποντας έναν άγνωστο να με κοιτάει, έκλεισα το παράθυρο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, για να το ξανανοίξω λίγες ώρες μετά. Δεν άργησα φυσικά να συνειδητοποιήσω ότι το 80% των παραθύρων του Roulette εστιάζει πάνω σε πεοπαλινδρομήσεις που οι εικονιζόμενοι θέλησαν να μοιραστούν μαζί με το διεθνές κοινό. Είναι σχεδόν αδύνατο να αντισταθείς σε ένα συναίσθημα μιζέριας αλλά και κινδύνου όταν συνειδητοποιείς ότι λίγα «Next» παρακάτω πιθανόν να υπάρχει ένα δεκάχρονο.
Με πολύ καλή διάθεση και υπομονή για συνοδοιπόρους, μέσα σε δύο ώρες επικοινώνησα με ένα ζευγάρι Γερμανών που ήθελε να κάνει σεξ μπροστά μου, μια χαριτωμένη δεκαοκτάχρονη από το Λονδίνο που με ρώτησε αν είμαι bisexual και επέμενε να «παίξω» μαζί της, έναν σχεδόν βουβό Ιάπωνα και μια παρέα δεκατριάχρονων από την Αμερική που ήθελαν να δουν «boobs» (βυζιά). Ίδιο ήταν και το αίτημα των Jonas Brothers που μου ξεκαθάρισαν ότι, αν δεν το ικανοποιήσω, θα διέκοπταν τη συζήτηση για να απολαύσουν το γεύμα που τους ετοίμαζε εκείνη τη στιγμή ο σεφ τους στην Καλιφόρνια. Η απόρριψή τους με πλήγωσε βαθύτατα, όπως υποθέτω θα ένιωσαν και αυτοί όταν αντιλήφθηκαν ότι δεν τους αναγνώρισα με την πρώτη ματιά.
Το ζάπινγκ της αλλοπρόσαλλης παραλλαγής του «speed dating» συνεχίστηκε μεταφέροντάς με μπροστά σε δύο κοπέλες που μόλις με είδαν άρχισαν να μαλλιοτραβιούνται. Με το κοντέρ μου να γράφει ήδη αρκετά χιλιόμετρα στο Chat Roulette, δεν εξεπλάγην. Είχα αντιληφθεί ότι το 10% των chatters είναι άτομα που απλά θέλουν να κεντρίσουν την προσοχή κάποιου, προβαίνοντας στις πιο περίεργες δράσεις, ενώ η ανωνυμία πάνω στην οποία βασίζεται η εφαρμογή λειτουργεί σαν το προστατευτικό τους δίχτυ. Το κουμπί «Νext» καιροφυλακτεί στη γωνία και μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαγράψει το λόγο ύπαρξής τους, οπότε κάνουν πραγματικά ό,τι περνάει από το χέρι τους. Ακόμη και να προσποιηθούν ότι είναι έτοιμοι να αυτοκτονήσουν στρέφοντας ένα όπλο προς το κεφάλι τους, όπως και έπραξε ένας νεαρός με τον οποίο προφανώς δεν συμφωνούμε στο τι θεωρούμε αστείο.
Η εκδοχή του Νικόλα: «Γίνομαι άντρας»
Είναι Σάββατο απόγευμα και την τελευταία μιάμιση ώρα απλώς επιβεβαιώνω τα συμπεράσματα της Σοφίας. Η αγέλη του Chat Roulette αποτελείται κυρίως από αρσενικά, που ελάχιστη σημασία δίνουν σε έναν ακόμα άντρα. Εδώ που τα λέμε, ούτε εγώ διαφέρω πολύ. Εκτός από μια live αυτοκτονία, δεν θα έλεγα «όχι» σε τίποτα, ειδικά σε μια συνάντηση με τη Nicole Ritchie ή τις άλλες διασημότητες που υποτίθεται ότι λατρεύουν το νέο trend. Αντί για αυτά, έχω δει πολλές μισοκοιμισμένες φάτσες, σκανταλιάρηδες εφήβους, έναν υπερκινητικό αθλητή, δυο κοτσονάτους παππούδες και άπειρα πέη. Από τα πεντακόσια περίπου παράθυρα που περνάνε μπροστά μου σε μία ώρα, στα 100 πρωταγωνιστούν πέη.
Oι περισσότερες κοπέλες με προσπερνάνε, όχι χωρίς να πειραχτώ, και κανένα ζευγάρι δεν ερωτοτροπεί μπροστά μου. Μια τροφαντή γιαγιά κάνει στριπτίζ, με ρωτάει αν είμαι ευχαριστημένος και παρά την άρνησή μου με παραπέμπει απότομα σε ένα site με συνομήλικές της. Το αμέσως επόμενο παράθυρο υπόσχεται μια σοβαρή, ανθρώπινη κουβέντα. Δύο καλοντυμένοι νεαροί Βρετανοί μού συστήνονται και ρωτάνε τη γνώμη μου για το Chat Roulette. Αρέσει και σε αυτούς η αμεσότητά του και τους εκθέτω την άποψή μου για το μέλλον της κοινωνικής δικτύωσης. Χωρίς να μου πουν τη δική τους, μου αποκαλύπτουν ότι είναι ένα ευτυχισμένο γκέι ζευγάρι που γουστάρει τους ηδονοβλεψίες. Την αμέσως επόμενη στιγμή παρουσιάζουν αναλυτικά, σε πλήρη θέα και με κάθε λεπτομέρεια, τους πισινούς τους.
Και λίγο πριν πιστέψω ότι η Γη καταλήφθηκε από επιδειξίες, αντιλαμβάνομαι ότι η ιλιγγιώδης ταχύτητα του Chat Roulette απαιτεί από τη web camera μια εικόνα που να περιγράφει στιγμιαία τις προθέσεις μου. Φοράω ένα καπέλο, μια αποκριάτικη μάσκα και βάζω απαλή μουσική. Oι περισσότεροι με βρίσκουν φυσιολογικό, εκτός από έναν νυσταγμένο νεαρό σε ένα αμφιθέατρο. Μαθαίνω ότι είναι φοιτητής από τη Γαλλία που παρακολουθεί σεμινάριο Oργανικής Χημείας, αλλά θα προτιμούσε να πάει βόλτα με τους φίλους του. Oλοκληρώνω την πρώτη μου κανονική κουβέντα και συνεχίζω στους επόμενους χρήστες. Έφηβοι, έφηβες, περισσότερα πέη, ένας με στολή στρατιωτικού και μερικά άδεια πλάνα. Αλλά και πολλοί που επίσης ακολουθούν τη μέθοδο της άμεσης οπτικής επαφής και έχουν έτοιμο, γραμμένο σε μια τεράστια καρτέλα, το μήνυμά τους προς τον πλανήτη: «Show me boobs».
Η εκδοχή του ζευγαριού
«Hey groovyyyy!» γκαρίζει από τα ηχεία ένας τύπος με διαστημικά γυαλιά, ενώ το δωμάτιό του σείεται από τα μπάσα. Παραδόξως, το concept ενός ζευγαριού στο Chat Roulette προσελκύει μέχρι στιγμής σχεδόν κανονικούς ανθρώπους. Είναι Κυριακή απόγευμα και, εκτός από έναν ευτραφή πιτσιρικά που μας πρότεινε να αυνανιστούμε όλοι μαζί, οι περισσότεροι συνομιλητές μας αποδείχθηκαν ικανοί και πρόθυμοι για επικοινωνία. Πλέον χαιρετάμε αρκετούς, λες και συναντιόμαστε στο πάρκο. Ένας καλοστεκούμενος μεσήλικος Βραζιλιάνος, με μια τεράστια βιβλιοθήκη στο φόντο, λέει ότι ψάχνει για μια βαθιά και ειλικρινή συζήτηση με τους συνανθρώπους του. Την προσφέρουμε για πέντε λεπτά, ο τύπος είναι λιγάκι βαρετός και με ένα ομόφωνο κλικ παρατείνουμε την αναζήτησή του.
Η ασταμάτητη διαδοχή παντελώς άγνωστων προσώπων αρχίζει να θυμίζει πετυχημένο, χαζοχαρούμενο πάρτι. Σαχλαμαρίζουμε με μια παρέα άγνωστης προέλευσης και για μερικά ευχάριστα λεπτά χαιρετιόμαστε φωναχτά. Σύντομα, πέφτουμε πάλι στο 20% των σεξουαλικά πεινασμένων χρηστών και σε έναν γυμνασμένο Πορτογάλο που ζητάει να τον «διασκεδάσουμε» όσο βλέπει μπάλα. Αντί να του κάνουμε τη χάρη, σκηνοθετούμε έναν καβγά on camera –όπου ο «σύζυγος» δήθεν κατσαδιάζει τη «σύζυγο», πριν αυτή ενδώσει, υποτίθεται, στο cyber sex που της ζητάει ένας άγνωστος–, το ταμπεραμέντο του Πορτογάλου όμως θα πτοηθεί μόνο από το κουμπί «Next».
Και όσο η νύχτα πέφτει, η βαρεμάρα μας απαιτεί να αποχωρήσουμε από το ανώνυμο διαδικτυακό πάρτι. Μας κρατάει για λίγο ένας Καναδός έφηβος που, περνώντας μας για αληθινό ζευγάρι, γράφει επί τόπου στην κιθάρα του και μας αφιερώνει ένα αξιοπρεπές τραγουδάκι. Όμως η ανατριχίλα τού να πέφτεις στιγμιαία με αλεξίπτωτο στη ζωή ενός αγνώστου έχει ξεθυμάνει. Το Chat Roulette μάς θύμισε τα chatrooms των ’90s, δίνοντας μια καλή εικόνα του κόσμου που κυκλοφορεί εκεί έξω. Και σίγουρα άλλαξε τη γνώμη μας για αυτό που λέμε «κακό συναπάντημα». Πηγή: http://www.tanea.gr

No comments:

Post a Comment