Thursday 22 September 2011

Epic Fail.




Τα βασικότερα κυβερνητικά μέτρα έχουν, ως εξής:


Αφορολόγητο: Το αφορολόγητο όριο μειώνεται στα €5.000 ευρώ, αφού έχει προηγηθεί η μέσω τουμεσοπρόθεσμου εκτρώματος, μείωσή του από τα €12.000 στα €8.000. Η μείωση του αφορολόγητου συνεπάγεται συνολική φορολογική επιβάρυνση έως και €700 καθώς θα υπάρξει αλλαγή της φορολογικής κλίμακας με "Τα Νέα" να τοποθετούν το νέο φορολογικό συντελεστή του κλιμακίου μεταξύ€5.000 - €12.000 στο 10%. Έτσι κυβέρνηση - τρόικα, καταδικάζουν κυριολεκτικά στην απόλυτη εξαθλίωση τους επισφαλείς ή/και υποαπασχολούμενους εργαζόμενους των €450 - €600 ενώ συγχρόνως επιβάλουν δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.
Συντάξεις - Εφάπαξ: Στις συντάξεις θα πέσει "τσεκούρι" συνολικού ύψους € 1 δις με "κούρεμα" € 20%σε όσες συντάξεις ξεπερνούν €1.200. Παράλληλα, στους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών (πχ γυναίκες που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα λόγω ανήλικων τέκνων κλπ) το τσεκούρι θα φτάσει το 40% για αποδοχές άνω των €1.000 μηνιαίως.
Σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις οι περικοπές θα φτάσουν το 15% - 30% από την 1η Οκτωβρίου.
Παράλληλα στα εφάπαξ, θα υπάρξει άμεση μείωση σε όσα ταμεία εμφανίζονται ελλειμματικά, πλην όμως στα περισσότερα ίσως ταμεία τα ελλείμματα έχουν δημιουργηθεί/διευρυνθεί από το κύμα συνταξιοδοτήσεων που πυροδότησε το μνημονιακό ασφαλιστικό έκτρωμα του περσινού καλοκαιριού!
Απολύσεις (εργασιακή εφεδρεία κλπ): 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι (10.000 από το στενό δημόσιο και 20.000 από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα) θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία μέσα στο 2011 με τους περισσότερους εξ' αυτών να παίρνουν το "δρόμο" προς τη μακροχρόνια ανεργία. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στο 5% περίπου του συνόλου του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο (και όχι του 3% όπως ψευδώς διαδίδει η κυβέρνηση). Για το 2012, ο αριθμός των υπαλλήλων που θα τεθούν σε "εργασιακή εφεδρεία" θα φτάσει τις 70.000.
Τέλος, η ανακοινωμένη πρόθεση της Κυβέρνησης να μειώσει κατά 30% τις οργανικές μονάδες του Δημοσίου, ανοίγει την κερκόπορτα και για απολύσεις μονίμου προσωπικού στο προσεχές μέλλον καθώς η συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα, συνδέεται πάντα με οργανικές θέσεις. Αν καταργηθεί η οργανική θέση, τότε "καταργείται" και ο υπάλληλος...
   Μισθολόγιο - πεινολόγιοΤο νέο μισθολόγιο -  βαθμολόγιο στο Δημόσιο αλλά και στις ΔΕΚΟ θα είναιενιαίο, για το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων προβλέποντας μειώσεις έως και 50%. Το συνολικό ύψος των περικοπών θα φτάσει το € 1 δις και αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου ή το αργότερο από την 1η Νοεμβρίου.
  Ακίνητα: Ο ηλεκτρο-φόρος καθίσταται μόνιμος καθώς σύμφωνα με τροπολογία που θα καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών, (παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής), δεν αναφέρεται ο χρόνος επέκτασης καταβολής του τέλους, κάτι που σημαίνει πως αποκτά μόνιμο χαρακτήρα. 
Η τροπολογία έχει δήθεν χαρακτήρα νομοτεχνικής βελτίωσης, προβλέποντας την απαλλαγή των ανέργων με ακίνητο αξίας κάτω των €150.000 (με προσαύξηση €10.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο) και μειωμένο τέλος για όσους είναι πολύτεκνοι ή ΑΜΕΑ με εισόδημα άνω των €30.000.
Εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης: Το επαίσχυντο αυτό μέτρο μετατίθεται για το 2012, χωρίς να προσδιορίζεται το πότε ακριβώς.
ΠεραίωσηΣαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, σε λίγες μέρες θα αποσταλούν και σημειώματα περαίωσης, για τις χρήσεις 2008 - 2009, σε 500.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με το εκβιαστικό "δίλημμα", αποδοχή της περαίωσης ή έλεγχος. Είναι προφανές πως ένα τέτοιο μέτρο προσβάλει με τον πιο κυνικό τρόπο τους συνεπείς και "μικρούς" φορολογούμενους.
Επιπλέον, κυοφορούνται και αναμένεται να "σερβιριστούν" λίαν συντόμως τα παρακάτω μέτρα:
Μισθολόγιο:  Προοπτική εξίσωσης των μισθών στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ με τους μισθούς πείνας του ιδιωτικού τομέα.
Προνοιακά επιδόματα: Tα προνοιακά (και ανεργίας;) και αναπηρικά επιδόματα, θα περικοπούν με στόχο την "εξοικονόμηση' €350 εκατ.
Φοροαπαλλαγές: Προβλέπεται η κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών για εισοδήματα πάνω από €30.000 (ή € 40.000)

2 comments:

  1. ρε καζαμπουμπου βαλτο σε καλο εμπεντ

    ReplyDelete
  2. re kazabubu ftiaksto esi

    ReplyDelete